Thermosolar-bijenkasten 

Bee life innovation. 

De technologie

In detail - Technologie van Thermosolar bijenkasten


 

De Thermosolar bijenkast is een moderne bijenkast bestaande uit boxen, uitgerust met actieve oppervlakken, waardoor de zonneschijn in thermische energie kan worden veranderd om de broedkamer te verwarmen.

De bijenkast bestaat uit de volgende delen:

De buitenhoes

De buitenhoes is zeer goed geïsoleerd (noodzakelijke voorwaarde) en is vergelijkbaar met gangbare soorten bijenkasten. De thermische inertie van de kast hangt af van de isolatie van de buitenmantel en wordt gebruikt om het opwarmproces van de kast te regelen. Door de buitenste afdekking te verwijderen, beginnen we het opwarmingsproces van thermosolaire behandeling, door het terug te plaatsen, beëindigen we het proces.

Thermosolair plafond

Thermosolair plafond is een volledig uniek apparaat. Kortom, het is een sterk geïsoleerd frame met ingevoegd actief oppervlak. Het oppervlak is bedekt met een speciale kleur, die langdurig werd getest en verfijnd. Zijn bijzonderheden zijn een mengsel dat de omzettingsverhouding van gevarieerde korte golf lichtstraling in lange golf warmtestraling aanzienlijk verhoogt. 

Zonder dit belangrijke mengsel is de verwarming op basis van gemeenschappelijke kleuren niet ideaal, en onder de normale lichtomstandigheden zou de bijenkorf niet werken. Dat zou herhaalde behandeling van bijenkolonies in de gevraagde intervallen uitschakelen en de functionaliteit van het hele systeem verminderen. Dat is de reden waarom het noodzakelijk is om een ​​productie van hoge kwaliteit en nauwkeurige naleving van het recept voor de samenstelling van kleuren te garanderen.

Over dit oppervlak bevindt zich een glazen systeem dat zorgt voor een sterk broeikaseffect boven het actieve oppervlak, waardoor een grote lichttransmissie behouden blijft.

Thermosolair plafond is niet bedoeld om de temperatuur langdurig te verhogen. Dankzij het hoge rendement is het uitsluitend ontworpen voor de thermosolaire behandeling van bijenbroed. De imker activeert het plafond door de buitenhoes eenvoudig te verwijderen. 

Het thermosolaire plafond is uitgerust met geïntegreerde digitale thermometers, waarmee de behandelingstemperatuur constant kan worden gecontroleerd, zowel in de bovenste als de onderste delen van de broedkamer.

Thermosolaire doos

Thermosolaire doos is specifiek in verschillende aspecten. Ten eerste is de voorwand aanzienlijk versmald om het zonlicht door het geplaatste venster te laten doordringen. Achter het raam van de binnenkant van de voorwand bevindt zich een metalen plaat, bedekt met de hierboven beschreven speciale kleur.

In de late zomer, in de periode van de belangrijkste thermosolaire behandeling, wordt het darrenraad weggenomen omdat  de bijenkoninginnen weigeren in de maagdelijke darrenraad eiren te leggen na zonnewende. Het grootste deel van het broed bevindt zich daarom in de bovenste bovenste broedkamer, waar het mogelijk is om thermische behandeling efficiënt toe te passen. 

De thermotherapie is in staat mijten uit te roeien binnen een afstand van 40 cm van het warmtestraling oppervlak. Als het broed zich in de onderste supers zou bevinden, zou het daar niet thermisch worden behandeld. Het is dus van cruciaal belang dat de behandeling voldoet aan de voorwaarde dat alle broed in de bovenste bovenste super wordt geplaatst.

De bijenkoninginnen in de thermosolaire netelroos leggen meestal eieren in een enkele bovenste super, vooral in de lente. Terwijl de warme lucht uit de thermosolaire frames stijgt, leggen de moederbijen eieren in de richting van deze thermische gradiënt.

Om de thermosolaire kamers te isoleren, worden speciale thermofolies gebruikt. Het moet precies worden geïsoleerd om volledige luchtdichtheid van de bijenkorf te garanderen. Slechts 1 mm van deze folie komt overeen met 6 mm gewoon polystyreen. Algemene broedkamers, hoe goed ze ook zijn geïsoleerd, halen nooit deze strikte sleutelstandaard. 

De warme lucht heeft een hoog vermogen om door de wanden van de gewone supers te verdwijnen. Daarom is het niet mogelijk voor de gewone kamers om de behandelingstemperatuur te bereiken en de temperatuur te bewaren gedurende de hele noodzakelijke behandelingstijd. Dat is ook de reden waarom speciale aandacht wordt besteed aan het isoleren van de glazen in de kamers van thermosolaire bijenkast.

De kamers hebben een strak sluitbaar oogje en haptische balken. Buitenschaduw is vrij essentieel, het kan worden gebruikt om de voorwand af te schermen en de zonneverwarming uit te schakelen, wat bijvoorbeeld op warme winterdagen nuttig kan zijn om te voorkomen dat een verdere stijging van de temperatuur de bijenkolonies ongewenst activeert of de kloof niet oververhit raakt met de jonge moederbij tijdens de hete zomer. Het schaduweffect kan worden gebruikt in de hete zomer, wanneer zonneverwarming contraproductief kan zijn.


Varroa bodem

Varroa-bodem is op dezelfde manier ontworpen als in andere moderne bijenkorven die uit kamers bestaan. Het is echter specifiek met isolerende voering, die warmteverlies tijdens thermische behandeling voorkomt. De behandeling zou niet zo efficiënt zijn zonder de speciaal gevoerde varroa-bodem. E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram