Thermosolar-bijenkasten 

Bee life innovation. 

Principe van de meest efficiënte manier van varoabestrijding. 

Een parasitaire mijt genaamd  Varroa Destructor  is de belangrijkste bron van sterfte onder bijenkolonies ter wereld. Momenteel gebruiken we voornamelijk chemicaliën om Varroa te bestrijden. Helaas is hun effectiviteit niet voldoende. De mijt is resistent geworden tegen sommige van de chemicaliën, waardoor hun effectiviteit aanzienlijk wordt verminderd.

Het is al tientallen jaren bekend dat de enige zwakte van de Varroa-mijt zijn aanzienlijke  gevoeligheid voor verhoogde temperatuur is . Als we de mijt gedurende ongeveer 150 minuten blootstellen aan de temperatuur van 40 ° C (104 ° F) tot 47 ° C (116.6 ° F), wordt de mijt gedood. Dat geldt voor alle ontwikkelingsstadia van de Varroa-destructormijt.

De Thermosolar bijenkast is uitgerust met unieke mechanismen waarmee hij de zon kan gebruiken om de bijenkolonie en honingraten langzaam te verwarmen. De hitte schaadt de bijen, het broed en de honingraten niet. 

De thermosolar- bijenkast doodt  alle Varroa-mijten in de broedcellen binnen een afstand van 40 cm van de warmtebron, een speciaal bijenkast-plafond. Door een enkele warmtebehandeling wordt ten minste 80% van de mijten gedood (meestal tussen 90 en 95%). 

Alleen die mijten die aan de bijen vastzitten die zich momenteel buiten de bijenkorf of onderaan de bijenkorf bevinden, overleven, omdat ze buiten het bereik van de warmtebehandeling zijn. Die mijten keren gemiddeld vijf dagen terug naar het broed om zich te vermenigvuldigen.

Daarom is het voldoende om de behandeling 7-14 dagen later te herhalen,  waarbij alle mijten volledig worden gedood .

De parasiet kan de winter alleen overleven als solitaire phoronts. Deze kunnen afkomstig zijn van de late re-invasies van die imkers, die chemische behandeling gebruiken om de Varroa te verminderen zonder de mijt uit te roeien, of van degenen die helemaal niet behandelen. 


Extra voordelen

Dankzij deze technologie krijgen we honing en was zonder residuen van de pesticiden. Het risico dat de koloniën door Varroa uitsterven, verdwijnt volledig.E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram